Door Victor Evink
Stel je een spel voor dat je niet speelt om te winnen, maar om samen een blik in de toekomst te werpen. Een spel dat je meeneemt naar onontdekte mogelijkheden en verborgen ambities binnen je organisatie. Dat is EtherAxis: een speelse, maar diepgaande methode om bedrijven en organisaties te helpen ontdekken welke latente verlangens en visies er binnen hun muren sluimeren – en hoe ze samen stappen kunnen zetten om die te verwezenlijken.
Het Spelbord als Toekomstkompas EtherAxis speelt zich af op een spelbord dat je kunt zien als een soort toekomstkompas. Het bord bestaat uit 4×4 werelden – denk aan een soort raster, waarin elke wereld een ander toekomstscenario of denkraam vertegenwoordigt. De werelden lopen uiteen van bijvoorbeeld ‘geautomatiseerd’ tot ‘ambachtelijk’ of van ‘wereldwijd netwerk’ tot ‘locaal gebonden’. Zo krijgen spelers een kader om verschillende visies op de toekomst in kaart te brengen en ermee te spelen. Intention-Stakes:
Waar Zet je op In? Elk teamlid krijgt een aantal intention-stakes – een soort symbolische fiches die hun intenties voorstellen. Ze mogen deze stakes vrij over het bord verspreiden, als een soort investering in bepaalde werelden. Maar hier komt het spannende deel: om echt toegang te houden tot die werelden, moeten ze een route vormen door hun kaarten slim te spelen. Deze dynamiek laat deelnemers op een concrete manier voelen wat hun keuzes betekenen en hoe ze zich verhouden tot hun medespelers. Portal-kaarten: Verbindingen Leggen Het spel draait om het leggen van verbindingen. Daarvoor zijn er speciale ‘portal-kaarten’ – unieke kaarten die specifieke kwadranten van het bord met elkaar verbinden. Zie het als een soort doorgangen tussen verschillende toekomstscenario’s en innerlijke werelden.
Met deze verbindingen ontdekken spelers hoe verschillende werelden elkaar beïnvloeden, en welke routes leiden naar de plekken waar hun intenties echt tot leven kunnen komen. Zo leren ze niet alleen hun eigen wens-wereld kennen, maar ontdekken ze ook hoe die aansluit bij de grotere beweging van de groep. Samen de Toekomst Vormen EtherAxis maakt het toekomstdenken tot een collectief proces. Het spel begint met een combinatie van intentie, toeval en kaarten die je tijdens het spel oppakt – een beetje zoals het leven zelf. Waar je start is deels bepaald door de dobbelstenen, en deels door de kaarten die je in je hand hebt, en je probeert je wens wereld zo dicht mogelijk te benaderen. Zo ontstaat er een balans tussen persoonlijke intenties en de gedeelde mogelijkheden binnen de organisatie. Spelenderwijs wordt zichtbaar waar de wens-werelden van teamleden overlappen en waar er gezamenlijke beweging mogelijk is.
De Latente Wens-Werelden Ontsluieren In een workshop-setting helpt EtherAxis organisaties om dieperliggende wensen en ambities aan de oppervlakte te brengen. De speelse opzet zorgt ervoor dat mensen niet alleen denken in doelen en strategieën, maar ook in termen van ‘wens-werelden’ – visies die vaak onder de oppervlakte blijven. Door samen te spelen en te reflecteren, ontdekken teams waar ze samen naar toe willen en wat hun werkelijke potentieel is. Spelenderwijs richting geven aan de toekomst EtherAxis is geen typisch strategisch planningsspel. Het is een spel dat mensen meeneemt op een reis door dromen, verlangens, angsten en verhalen. Voor organisaties die zich willen verdiepen in hun toekomstige koers zonder te verzanden in spreadsheets of PowerPoints, biedt EtherAxis een inspirerende en verrassende weg. In een wereld die voortdurend verandert, kan zo’n gezamenlijk, speels onderzoek naar de toekomst net datgene zijn wat nodig is om als organisatie echt in beweging te komen – vanuit de kern, met de wens-werelden als gids.
Afbeelding 1. “Simpel 4×4 raster om de toekomst in kaart te brengen: waar staat jouw organisatie? Waar willen jij naar toe?” 2. “Een iets andere indeling van de 16 mogelijke werelden, waarbij de vier kleuren of kwadranten duidelijker tegenover elkaar staan 3. “Ontwerp van het EtherAxis spelbord met intention stakes op het bord en alle portal-kaarten aangelegd.”
Afbeelding 2. “Een iets andere indeling van de 16 mogelijke werelden, waarbij de vier kleuren of kwadranten duidelijker tegenover elkaar staan 3. “Ontwerp van het EtherAxis spelbord met intention stakes op het bord en alle portal-kaarten aangelegd.”
Afbeelding 3. “Ontwerp van het EtherAxis spelbord met intention stakes op het bord en alle portal-kaarten aangelegd.”